Truskawki dla zdrowia i urody

Sezon na truskawki w pełni.Abyśmy mogli korzystać z ich dobroczynnych składników zdrowotnych najlepiej kupować je z ekologicznych plantacji i rejonów czystych, wolnych od zanieczyszczeń i szkodliwych czynników zewnętrznych. Owoce truskawek oprócz walorów wizualnych posiadają przede wszystkim bardzo duże właściwości odżywcze a także lecznicze.Polecane są głównie osobą ze schorzeniami wątroby,reumatykom a także osobą z problemami kardiologicznymi. Doskonale wpływają na serce, dzięki właciwością obniżającym poziom cholesterolu we krwi ich spożywanie ma wpływ na obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego.
Polecane są osobą otyłym ponieważ są niskokaloryczne – 100 g truskawek zawiera zaledwie 28 kcal a zawarte w nich witaminy i minerały wpływają na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Truskawki najlepiej spożywać w postaci surowej nie przetworzonej ponieważ w takiej właśnie postaci zawierają najwięcej składników odżywczych. Jedna mała porcja truskawek ( 100 g) zawiera aż 60 mg witaminy C = pokrywa to dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę w organizmie. Witaminy i minerały w największym stężeniu są w surowej postaci. Ponadto w owocach zawarte są także witaminy zdrowia i młodości A i E a także żelazo ,które chroni organizm przed anemią oraz wapń i fosfor pierwiastki wzmacniające układ kostny.

Wśród wielu odmian truskawek na szczególną z nich zasługują:

Polka jest to gatunek najsmaczniejszy, doskonały do spożycia na surowo w postaci deserów, koktajli a także idealnie nadający się do przetworów. Szczególnie popularna wśród upraw proekologicznych.W czasie owocowania wymaga więcej wody. Owoce Polki są kuliste, sercowate lub szeroko stożkowate. Miąższ owoców jest jędrny, intensywnie czerwony, soczysty i aromatyczny . Wyróżnia ją wyjątkowy, bogaty smak i charakterystyczny poziomkowy aromat. Jest odmianą najczęściej eksportowaną do takich krajów jak: Finlandia i Szwecja.

Kolejnym gatunkiem bardzo popularnym jest Senga Sengana.

Jest to odmiana bardzo popularna szczególnie polecana na przetwory i mrożonki. Ta odmiana jest bardzo aromatyczna, smaczna i bardzo słodka. Szypułka bardzo ładnie oddziela się od owocu co ma duże znaczenia dla przygotowania przetworów.

truskawki

Dukat jest jedną z najpopularniejszych odmian truskawek w naszym kraju. Charakteryzuje ją duża ilość owoców na krzaku a ponadto jest to odmiana, która przyjmuje się w każdej glebie. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest lekko kwaśny smak. Owoce nadają się zarówno do spożycia na surowo jak również na przetwory.

Elkat bardzo popularna w dużych plantacjach towarowych i  gospodarstwach ekologicznych.  Polecana również dla osób rozpoczynających uprawę towarową.  Ze względu na mniejszą podatność na choroby i wytrzymałość na przemarzanie Elkat uprawiany jest jako odmiana alternatywna w stosunku do Elsanty. Owoce truskawki są bardzo duże z jasnoczerwonym  połyskiem.  Kształt owoców jest sercowaty lub szerokostożkowaty. Owoce są bardzo smaczne, wyglądem i wielkością podobne do owoców Elsanty z tą różnicą,że są nieco mniej jędrne. Miąższ równomiernie jasnoczerwony, soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny.

Na szczególne wyróżnienie zasługuje Elsariusz to odmiana późna, odznaczająca się obfitym plonowaniem oraz wysoką atrakcyjnością owoców o walorach prozdrowotnych. Owoce tej odmianysą duże szeroko stożkowate lub sercowate.  Skórka intensywnie czerwona, o nieco jaśniejszym wierzchołku z połyskiem.  Elsariusz posiada własciwości prozdrowotne ( duża zawartość witaminy C, antocyjany).

Kolejną stosunkowo nową odmianą jest Hokent. To odmiana odznaczająca się bardzo obfitym plonowaniem o jędrnych i atrakcyjnych owocach. Owoce tej truskawki są duże i średniej wielkości, stożkowate lub klinowate. Kolor intensywnie czerwony, z połyskiem.  Miąższ truskawki jest jędrny, soczysty, czerwony, smaczny, umiarkowanie aromatyczny.

Honeoye jest odmianą wykazująca dużą zdolność adaptacyjną dlatego uprawiana jest w  wielu krajach Europy. Doskonała do uprawy przyspieszonej w polu, pod niskimi osłonami jak i w tunelach wysokich.  Honeoye jest odmianą bardzo wczesną – deserową.  Daje dość wysoki plon, w tym wysoki procent owoców w pierwszym wyborze.

O walorach truskawek można pisać w nieskończoność.Ich dobroczynne właściwości znane są od pokoleń.Ponadto stale pojawiają się inne ciekawe informacje dotyczące ich walorów smakowych oraz właściwości zdrowotnych. Wspomniany chociażby odmiana Elsariusz, która zawiera duże stężenie witaminy C w owocach – ta z kolei jest bezcenna dla funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto w wiele badań wykazuje, że witamina C w dużych dawkach jest wybiórczo cytotoksyczna w stosunku do komórek raka.  Kiedy dawka jest wystarczająco duża, witamina C zmienia się z przeciwutleniacza w utleniacz.  W rezultacie beztlenowe komórki rakowe zamierają po wystawieniu ich na działanie tlenu.


Szukasz smacznych i zdrowych odmian truskawek? Odwiedź stronę http://owoce-truskawek.eu by poznać najlepsze odmiany w kraju.