5 kroków do idealnych posiłków na betonowym grillu
Posiłki przyrządzane na grillu są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i zdrowe. Są one świetną propozycją dla osób, które lubią latem spędzać czas na świeżym powietrzu. Sprawdź, o czym musisz pamiętać, aby grillowanie było prawdziwą przyjemnością.
1. Wybierz odpowiednie miejsce, w którym umieścić grill
Betonowy grill jest nieruchomy, co oznacza, że nie będziesz mógł zmieniać miejsca jego położenia. To właśnie dlatego musisz bardzo dokładnie przemyśleć lokalizację, w której go umieścisz. Pod uwagę weź przede wszystkim odległość od domu. Musi być ona na tyle duża, aby grill i palący się pod nim ogień nie stwarzały zagrożenia. Jednocześnie, jeśli grill będzie stał za daleko, to noszenie potraw oraz różnego rodzaju akcesoriów z kuchni będzie problematyczne.
Grill musi być ustawiony w takim miejscu, aby był zabezpieczony przed wiatrem. Jeśli jego podmuchy będą zbyt silne, może to znacząco utrudniać rozpalenie i podtrzymanie ognia. Zwróć uwagę także na to, aby nie znajdował się on w zbyt bliskiej odległości od sąsiadów. Dym i unoszące się zapachy mogą być bowiem dla nich problematyczne.
2. Przygotuj powierzchnię pod grill betonowy
Grill betonowy jest bardzo ciężki. To właśnie z powodu jego wagi musisz wcześniej przygotować miejsce, w którym będzie on ustawiony. Zadbaj o to, aby powierzchnia została dobrze utwardzona. Dzięki temu będzie on stał stabilnie i podczas użytkowania nie przychyli się na którąś stronę. Ziemię możesz wyrównać, używając w tym celu żwiru. Do stworzenia równej powierzchni możesz użyć płyt betonowych lub kostki brukowej. Świetnie sprawdzi się również tradycyjna wylewka.
3. Wybierz niezawodny i trwały grill betonowy
Grill betonowy możesz zbudować samodzielnie, jednak jest to rozwiązanie czasochłonne. Jeśli nie dysponujesz odpowiednimi narzędziami oraz umiejętnościami, to będzie to bardzo kłopotliwe. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego grilla betonowego, który jest od razu można ustawić w swoim grodzie.
Jego rozmiary dopasuj do własnych potrzeb. Jeśli lubisz grillować i chętnie przyrządzasz posiłki dla rodziny i znajomych, to postaw na model, który bez problemu pomieści wszystkie potrawy. Kup grill betonowy sprawdzonej firmy, co da Ci gwarancję jego najwyższej jakości. Dzięki temu posłuży CI on przez wiele lat.
Wybierając grill, zwróć uwagę na jakość rusztu oraz dodatkowe elementy, takie jak półki czy miejsce do przechowywania narzędzi. Dzięki temu będzie on funkcjonalny oraz bardzo praktyczny.
4. Zadbaj o odpowiednią konserwację grilla
Nie zapomnij o regularnej konserwacji swojego grilla. Dzięki temu będzie on zawsze gotowy do pracy. Szczególnie ważne jest systematyczne czyszczenie rusztu. To on ma bowiem kontakt z żywnością. Spadające kawałki jedzenia czy tłuszcz mogą osadzać się na nim i tworzyć nieestetyczne zacieki. Warto więc po każdym użyciu przeczyścić go.
Musisz pamiętać także o konserwacji całej konstrukcji betonowej. Na niej także może gromadzić się tłuszcz czy sadza. Po dokładnym wyczyszczeniu grilla możesz również od czasu do czasu pomalować jego powierzchnię. Dzięki temu będzie prezentował się nienagannie.
5. Grilluj bezpiecznie i smacznie
Do grillowania najlepiej wykorzystać brykiet lub węgiel. Dobrze się pali, a jednocześnie nie wytwarza zbyt dużo drażniącego dymu. Jeśli chcesz korzystać z podpałki, to pamiętaj, aby rozpocząć grillowanie dopiero wtedy, gdy wypali się ona do końca. Nie można także dorzucać jej do ognia podczas przyrządzania potraw.
Najlepiej grillować na specjalnych aluminiowych tackach ułożonych obok siebie na ruszcie. Dzięki temu jedzenie nie będzie miało bezpośredniego kontaktu z nim. Wytapiający się z mięsa tłuszcz spadający na ogień może wytwarzać szkodliwe związki, dlatego lepiej zapobiegać bezpośredniemu kontaktowi pożywienia z rusztem. Dzięki temu Twoje posiłki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Na grillu betonowym możesz przygotować nie tylko apetyczne i soczyste mięso, ale również warzywa, sery czy co tylko przyjdzie Ci do głowy. Grillowanie to doskonała okazja do tego, aby miło spędzić czas w towarzystwie najbliższych oraz poeksperymentować z jedzeniem.